Mindalong House / Paul Wakelam Architect – A Workshop

 Luke Carter Wilton

Luke Carter Wilton

  • 3 D Digital Models: Peter Tibbitt Undergraduate Architect and David Sharp Graduate Architect
  • Design And Documentation: Paul Wakelam Architect, Peter Tibbitt Undergraduate Architect
  • Makers: Peter Tibbitt Undergraduate Architect, Angus Mcbride Graduate Architect, Gordan Pekeur Undergraduate Architect
  • Model Makers: Soo Bhin Han Graduate Architect and Julia Fatovich Undergraduate Architect
  • Consultants: Steve Burdett Engineer, Andrea Tate Landscape Architect

 Luke Carter Wilton

Luke Carter Wilton

From the architect. The Mindalong House occupies a semi-rural block on the edge of John Forrest National Park, at the base of the Darling Scarp in Western Australia. Arrival is through a screen door under a large Mari tree and the entrance roof extends over to give you protection. Walking through you find yourself located to the hill beyond with large decking area with pool raised out of the ground, it is at that point you realize you are on a raised plinth.

 Luke Carter Wilton

Luke Carter Wilton

Ground Floor Plan

Ground Floor Plan

 Luke Carter Wilton

Luke Carter Wilton

The climatic regression house plays with thresholds of what is internal and what is external. Two shed-like pavilions surround the communal gathering area, conceived as a ‘cathedral of light’. The timber decks exist at the threshold, and extend from these dispersed living spaces, allowing access throughout the building. The communal gathering area breathes through two passive light towers, regulating the internal climate. The body is continually being turned to open up to the hills beyond. To access the sleeping pavilion is through the external communal space protected by the court of native plants and raised pool plinth. Views of the horizon, punctuated by existing granite rock formations and scattered trees, penetrate to the heart of the central living spaces.

 Luke Carter Wilton

Luke Carter Wilton

The timber deck circulation allows different perspectives of the landscape and proximity of the creek at the north western edge of property. All accesses to pavilions is via deep roof overhangs giving a freedom of space and extending the internal floor out to blur the threshold of internal and external. The poetics of Mindalong House are a strong shed with sculptural entrance by day and a series of light boxes in the landscape by night.

 Luke Carter Wilton

Luke Carter Wilton

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s