Chapel in Valleaceron / Sancho Madrilejos

Courtesy of Juan Carlos Sancho

Courtesy of Juan Carlos Sancho

  • Architects: Sancho Madrilejos

  • Location: 13400 Almadén, Cdad. Real, Spain

  • Architect In Charge: Sol Madridejos, Juan Carlos Sancho

  • Project Year: 2001

  • Photographs: Courtesy of Juan Carlos Sancho

  • Assistant Technical Architect: Martín Pozuelo

  • Project Leader: Luis Renedo

  • Study Collaborators: Luis Renedo, Juan A. Garrido, Emilio Gómez Ramos, Patricia Planell, Marta Toral, Andrey García, Javier Moreno

Courtesy of Juan Carlos Sancho

Courtesy of Juan Carlos Sancho

From the architect. The idea of situating and relating a series of objects in the landscape- Dwelling, Chapel, Hunting pavilion and Guard´s residence- gave the project a dual significance: in addition to the close relationship between landscape, objects and itinerary –between space and objects-, each item had to provide a different response with different emphasis, from the most symbolic to the most silent or private. The unifying thread was to be the concept of the fold: the fold as a hidden generator of different spaces.

Sketch

Sketch

The Chapel unit is developed around the study and manipulation of a focally tensed “box-fold”.

It is set at the top of a slight hill, turning it into a reference point in the landscape seen from the entrance to the property, at a 2km distance from a lower level, displaying different visions along the entire itinerary. It is oriented slightly off an east-west axis. One goes around the chapel on arrival at the residential zone, making it an entrance turning point. Visitors enter the chapel rising through the western façade until arrival, interiorly, at the focal point in a non-symmetrical front.

Courtesy of Juan Carlos Sancho

Courtesy of Juan Carlos Sancho

Along this walkthrough interval the varying scale of the fold makes the compact volume break offering a closed-compact, open-fragmented sequence of spaces in a constant change of time.

Diagram

Diagram

The chapel has been thought naked, with no artificial lightning, as in a place where the exterior-interior spatial relationship determine its sense, its attention; only a cross, an onyx lamp and an image in the focal point reinforce the symbolic aspects involved in the project.

Courtesy of Juan Carlos Sancho

Courtesy of Juan Carlos Sancho

By proposing a fold in the box, in the corbusian “boîte”, a single material arises: golden concrete that captures all of the shades demanded to the volume, from capturing the direct light that breaks through an additional plane in the spatial composition, to the transmission of the unstable, coloured scent of dawn.

Model

Model

Light thus takes on the role of a second material in the chapel, a material that contrasts with concrete, fragile, changing, mobile, unstable, dominating or vanishing.

Courtesy of Juan Carlos Sancho

Courtesy of Juan Carlos Sancho

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s