Brand New Island in Copenhagen Will Act as “Stepping Stone” Between Two Neighborhoods

Courtesy of COBE, Vilhelm Lauritzen Architects and Sted

Courtesy of COBE, Vilhelm Lauritzen Architects and Sted

Danish firm COBE have lead a team comprised of Vilhelm Lauritzen Architects, Sted, and Rambøll in the design of a brand new island in Copenhagen’s harbor. Situated in the Kronløb water basin in Nordhavn, the monolithic presence of the Kronløb Island references the geological processes by which the topography of Denmark was formed. The floating new district will include parking facilities, housing, and public spaces. 

The introduction of the island into the harbor will break up the expanse of water, providing a median point between two burgeoning city districts. Its presence will also facilitate a series of intimate canals that wind between the built areas.   

Courtesy of COBE, Vilhelm Lauritzen Architects and Sted

Courtesy of COBE, Vilhelm Lauritzen Architects and Sted

Kronløb Island will include the area’s biggest parking facility – a three-story underwater car park – as well as two new urban spaces in direct contact with the water, three new bridges and a monolithic housing volume with unique and varied housing qualities surrounding an intimate green heart.

Courtesy of COBE, Vilhelm Lauritzen Architects and Sted

Courtesy of COBE, Vilhelm Lauritzen Architects and Sted

The island has been conceived as a geographic formation similar to the Danish landscape and naturally occurring islands. This is expressed not only by its volumetric weight, but also through the chosen material of stone and the striated arrangement of the facades. COBE described the island as “a monolith carved from one stone”.

Courtesy of COBE, Vilhelm Lauritzen Architects and Sted

Courtesy of COBE, Vilhelm Lauritzen Architects and Sted

  • Architects: COBE Architects

  • Location: Nordhavnen, 2150 Copenhagen, Denmark

  • Lead Architect: COBE

  • Architect: Vilhelm Lauritzen Architects

  • Collaborator: Sted, Rambøll

  • Area: 33000.0 sqm

  • Project Year: 2016

  • Photographs: Courtesy of COBE, Vilhelm Lauritzen Architects and Sted

News via COBE.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s